Te weinig winterbloeiers

Als het niet sneeuwt en niet vriest kan de winter ontzettend saai zijn. Nu januari op zijn eind loopt lijkt het of de al kale hagen en struiken nog kaler zijn en de lege plekken in de borders alsmaar akelig groter en killer worden. Het is nog te vroeg voor de bollen, tevroeg om voor te zaaien en te vroeg om te gaan tuinieren. Het lijkt wel of de natuur helemaal in rust is en de meeste planten hun winterslaapje houden.
Vijf jaar geleden heb ik namelijk zelf het tuinplan gemaakt en nu ben ik  benieuwd of ik ook genoeg rekening gehouden heb met het winterbeeld.
Lopend door de tuin doe ik een poging om een paar spannende en bloeiende dingen te vinden.
De kleur van de hagen kunnen mij best bekoren, ze stralen zelfs een warme gloed uit en is nou niet juist dat waar we net in deze stille kille  maanden behoefte aan hebben?

Carpinus betulus

Terwijl ik tevreden de hagenstructuur, het geraamte van mijn tuin,  bekijk, word ik afgeleid door een heerlijk bedwelmende geur. Het is niet het  kleine struikje, de  Sarcococca hookeriana, dat opvalt maar het zijn zijn vrij kleine onopvallende bloemetjes die met hun heerlijke geur  mijn aandacht roepen. Ooit heb ik het als een klein plantje gekocht omwille van de geur. Het jaar daarop vond ik piepkleine zaailingen. Nu vormen ze samen een minihaagje.

Sarcococca hookeriana

Echte winterbloeiers zijn Helleborus. Ik heb ze daar geplant  waar ze goed zichtbaar zijn vanuit ons binnenshuiswinterzitje.

Helleborus

 

 

 

 

 

Vinca major

 

 

Viooltjes

Maar wil ik wel een tuin vol winterbloeiers?
De winter is toch ook voor de tuin een moment van rust en niet alleen voor de tuin maar ook voor de tuinvrouw…..
Alhoewel….ik heb tijdens mijn wandeling nog een saai hoekje ontdekt, een hoekje dat tijdens de bloeiende tuinmaanden onopvallend is, een hoekje dat gezien vanuit de woonkamer best wat winterkleur en -geur kan gebruiken…

2 thoughts on “Te weinig winterbloeiers

 1. Hoi Marleen,

  wat dacht je van winterbloeiende bolletjes? Of gewoon speenkruid, bloeit bij ons al bijna, prachtig om te laten verwilderen, als het teveel wordt is het makkelijk om weg te halen. Vind het altijd zo mooi om te zien dat het als een van de eerste planten zijn die profiteren van het vroege voorjaarslicht en daarna bovengronds geheel verdwijnen om plaats te maken voor anderen. Boshyacint bijvoorbeeld…

  Die rozen, dat komt wel goed, straks mesten vanaf half of eind februari niet vergeten!

  Wintergroeten,

  Marianne Lundahl
  Rozenkwekerij de Bierkreek

 2. Hoi Marianne,
  Speenkruid heb ik niet in de tuin, heb even opgezocht en het is nog eens een mooie bodembedekker op de koop toe. Staat op lijstje:-) Ik ben wel heel blij met het totaalbeeld van de tuin in de winter.
  Hebben jullie nog mest op voorraad?
  groetjes, marleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s